Електронен урок

ЗАПЛАХИ ЗА СИГУРНОСТТА -  ВИРУСИ

 

Кой и защо създава вируси?

E-mail: henrieta@dir.bg

Погрешно е залегнало в съзнанието на потребителите че вирусите са творения на хакерите. НЕ Е ВЯРНО! Вирусите са творения на кракерите. Чрез това кой кракер колко опасен вирус е създал се изгражда нещо като кракерска йерархия на техните умения. Колкото по опасен е даден вирус, кракерът който го е създал седи на по-високо стъпало в тяхната йерархия. В ценностната система на кракерите е върховно постижение да се напише коварен опасен и трудно унищожимвирус. Някой програмисти които искат да създават вирус, но не могат да напишат собствен защото нямат нужните познания само модифицират вече съществуващи вируси като ги правят по-опасни от оригиналите.

 

Кракер - злонамерен Хакер. Истинският Хакер не е злонамерен и "не вреди" не унищожава системи и не пише и разпространява вируси а само краде данни.

 

Как се разпространяват компютърните вируси?

Вирусите се разпространяват чрез всички начини за предаване на информация използвани в компютърната техника: oптични кабели, мрежи, дискети, в някой случай CD, игри драйвери, операционни среди, среди за програмиране, драйверни програми, транслиращи програми, всякакви файлове (особено MS Excel таблици и MS Word документи), архивирани пакети, модеми, Интернет, оптични кабели, рядко на CD-ROM и CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW, често по e-mail, IRC и ICQ както и по WAP. Засега има само един вирус който се разпространява по WAP и това е вируса Timofonica, но това е само предупредителен сигнал, че не е далеч времето за масирани заразявания по WAP ако не се вземат необходимите мерки бързо и навреме! Други разпространители са заразени антивирусни програми и всички останали средства за трансфер на информация!