Наследникът на езикът Pascal,но с много важни разлики.Името MODULA (MODUlar LAnguage-2) е свързано с най-отличителната черта на езика-създаване на модули.Като използвате модулите,възможностите на ниско ниво,процесите и типовете процедури на MODULA-2 да организира програмите в модулни единици го правят по-мощен и универсален от Pascal.
   Експериментирайки с концепцията за модулен език,авторът на Pascal Никлаус Вирт създава MODULA,директен препрецесор на MODULA-2.Новият език,обаче не е подходящ за широка употреба,така че той продължава да го разработва и подобрява,докато създава MODULA-2.Първото инсталиране на компютър е през 1979г.,а първоте представяне пред публика-през 1981г.
   Най-значителните предимства на MODULA-2 са модулите,отделното компилиране,модулните библиотеки,машинните възможности на ниско ниво,процесите и процедурните променливи.
   Като сравните MODULA-2 с Pascal,трябва да си дадете сметка,че Pascal е замислен като език за обучение,а MODULA-2 е предназначен за професионални разработчици на софтуер.Строгият формат на деклариране и структурата на Pascal са подходящи за онези,които се учат да програмират,докато отделното компилиране на модулите са удобни възможности за напредналите програмисти.
   Силните страни на MODULA-2 се възможностите му за създаване на персонален системен софтуер.Pascal е добър за студенти и за приложно програмиране,но той изисква всички декларации да бъдат събрани на едно място и винаги да се компила цялата програма.Освен това с него се осигорявя трудно интерфейс с операции на машинно ниво,което затруднява системното програмиране.MODULA-2 решава тези проблеми и е много ефективен именно за създаването на системен софтуер.
   Специалните възможности на MODULA-2 в известен смисъл усложняват програмите,така че езикът не е много подходящ за начинаещи.
Modula-2
Чети още за :
Машинните езици
Асемблери
Forth
ALGOL
PILOT
Apl
PL/1
LOGO
Pascal
Prolog
Ada
MODULA - 2
C
C++
Perl
Bach
HTML и XHTML
Python
Visual Basic
Java
PHP
Delphi
AspectJ
Приложения - ABC